Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü'nde kadınlar, geleneksel el sanatlarını yaşatırken, özenle hazırladıkları ürünlerle kadın emeğinin önemini vurguluyor. Lületaşından iğne oyasına, nakıştan dokumaya kadar birçok alanda üretim yapan kadınlar, hem maddi kazanç sağlıyor hem de kültürel mirası gelecek nesillere aktarıyor.
Kadın Emeğiyle Yeniden Doğuş:
Enstitüde görevli kadınlar, geleneksel el sanatlarının birçok dalında eserler üretiyor. Eğitim süreçlerini tamamlayan kadınlar, sipariş üzerine çalıştıkları atölyelerde hem gelir elde ediyor hem de geçmişten günümüze aktarılan el sanatlarını yeni kuşaklarla buluşturuyor.
"Nakışlarımızı Geleceğe Taşıyoruz":
Olgunlaşma Enstitüsü çalışanı Sevgül Akpınar, kadınların bir arada çalışmasından duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Burada geçmişten günümüze yapılan işleri yenileyip modernize ederek yeniden sunuyoruz. Çalışmalarımıza gösterilen ilgi çok güzel. Hem müdürümüz hem de hocalarımız çok emek veriyorlar. Biz de bu sayede gelişiyoruz, bilgilerimizi yeniliyoruz ve nakışlarımızı geleceğe taşıyoruz," dedi.
"Unutulmaya Yüz Tutmuş Sanatı İcra Ediyoruz":
Usta öğretici İnci Öz, 6 yıldır enstitüde çalıştığını belirterek, "Severek çalışıyoruz. İşimiz çok güzel, bildiğimiz her şeyi burada öğrendik. Burada geçmişte yapılan şeyleri yeniliyoruz. Unutulmaya yüz tutmuş bir sanatı icra ediyoruz. Şu anda Elde Maraş İşi yapıyoruz, puşideler yapıyoruz. Bunlar sultanların üzerine örtülen örtüler. Mesela şu anda Hafsa Sultan'ın puşidesini tekrar çalışıyoruz. Var olan puşideleri eskidiği için yeniliyoruz. Geçmişten geleceğe nesiller boyunca aktarıyoruz aslında," şeklinde konuştu.
"Bir Sene Boyunca Aşk ve Sevgiyle İşliyoruz":
Puşidenin zahmetli bir el sanatı olduğunu vurgulayan İnci Öz, "Puşide iki kanat, bir baş bir de ayaktan oluşuyor. Tamamlamamız yaklaşık olarak bir senemizi alıyor. Bir sene boyunca aşk ve sevgi ile işliyoruz, ilmek ilmek dokuyoruz. Her birimizin el emeği göz nuru var. Çok sabır gerektiriyor. Sabır ve sevmek ikisi birlikte gidecek," dedi.
"Tarihi ve Geçmişi Yaşatıyoruz":
İğne oyası üzerine çalışan Semanur Tokat ise, "Güzel işler yapıyoruz ve burada olmaktan çok memnunuz. İşimizi severek yapıyoruz, burada bu ürünleri ortaya çıkarabiliyor çok güzel bir duygu. İğne oyası genelde kadınların başlarına taktıkları yazmalarda kullanılıyor ama biz onun dışında başka ürünlerin üzerine de çalışıyoruz. Burada tüm işlerimizde tarihi ve geçmişi yaşatıyoruz," ifadelerini kullandı.
Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü, kadınların el emeğiyle geleneksel sanatları yaşattığı, kültürel mirasın gelecek nesillere aktarıldığı önemli bir merkez olarak dikkat çekiyor.
İHA