Adana'da 4 gündür yaşanan zirai don ve poyraz, çiftçileri olumsuz etkiledi. Patates, salatalık, marul, kabak, şeftali, nektarin, erik ve karpuz gibi ürünler zarar gördü. Özellikle nisan ayının başında hasat edilecek olan patateste verim kaybı yüzde 70'e kadar çıktı.
Türkiye'nin en sıcak illerinden biri olan Adana'da son 4 gündür gece hava sıcaklığı sıfırın altında 5 dereceye kadar düştü. Bu durum, başta Yüreğir olmak üzere Çukurova, Sarıçam ve Seyhan ilçelerindeki turfanda patates tarlalarında büyük zarara yol açtı.
Verim Kaybı Yüzde 70'e Ulaştı
Zirai don nedeniyle patateste yüzde 70 oranında verim kaybı yaşandı. Don ve poyraz, diğer tarım ürünlerini de olumsuz etkiledi.
Çiftçiler Önlem Aldı Ama Zarar Büyük
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Adana, Mersin ve Hatay'ı kapsayan 4 gün süren don olayının bölgedeki tarım ürünlerine büyük zarar verdiğini söyledi. Doğan, çiftçilerin ateş yakarak, yer altı sulama sistemini çalıştırarak veya rüzgar pervanelerini çalıştırarak önlem almaya çalıştığını ancak soğuklama süresi uzun olduğu için ürünlerin kurtarılamadığını ifade etti.
Üreticiler Çaresiz
Patates üreticisi Selman Demir, 160 dönüm alanda ektiği patateslerin don nedeniyle yandığını ve büyük zararının olduğunu belirtti. Demir, Adana'da donun normalde 1 gün sürdüğünü ancak bu sefer 4 gün sürmesi nedeniyle ürünlerin tamamen kuruduğunu söyledi.
Diğer Ürünlerde de Zarar Var
Don ve poyrazın sadece patatese değil, diğer sebze ve meyvelere de zarar verdiği belirtildi. Özellikle şeftali, kayısı, karpuz, soğan, domates ve narenciye gibi ürünlerin de olumsuz etkilendiği kaydedildi.
Çiftçiler Destek Bekliyor
Zarar gören çiftçiler, yetkililerden destek bekliiyor. Çiftçiler, bu zorlu süreçte kendilerine yardım eli uzatılmasını ve zararlarının karşılanmasını talep ediyor.
İHA