Adana'da adına festivaller düzenlenen narenciye bahçeleri ve tarlalar, yaşanan zirai don felaketiyle büyük zarar gördü. İki hafta önce etkili olan Sibirya soğukları, Adana'nın Kozan ilçesindeki narenciye üretim merkezlerini ve marul tarlalarını adeta buzla kapladı. Üreticiler, yaşanan felaketin ardından yetkililerden destek talebinde bulundu.
Narenciye Üretim Merkezleri Büyük Kayıp Verdi
Kozan'ın Bucak Mahallesi'nde 20 bin dönüm arazide narenciye üretimi yapan çiftçiler, zirai don nedeniyle büyük kayıp yaşadı. Bucak Mahallesi Muhtarı Mehmet Divarcıoğlu, portakal ağaçlarının yüzde 60'ının zarar gördüğünü, kalan yüzde 40'ının da şurup yapımına uygun olmadığını belirtti. Ayrıca, gelecek yılın çiçek gözlerinin de zarar gördüğünü ve rekoltenin düşeceğini ifade etti.
Marul Tarlaları da Buzla Kaplandı
225 dönüm arazide limon, portakal, lahana, turp ve marul üretimi yapan Mustafa Karadağ da zirai don nedeniyle büyük kayıp yaşadıklarını söyledi. 47 dönüm turp, 30 dönüm marul tarlasının ve narenciye bahçelerinin dondan etkilendiğini belirten Karadağ, marul tarlalarının yüzde 60'ının zarar gördüğünü ve kalan yüzde 40'ını kurtarmaya çalıştıklarını ifade etti.
Çiftçilerden Destek Talebi
Zirai donun yanı sıra kuraklık ve artan maliyetlerin de kendilerini zor durumda bıraktığını belirten çiftçiler, yetkililerden destek talebinde bulundu. Kredi ödemelerinin ertelenmesini ve afet bölgesi ilan edilerek desteklenmeyi talep eden çiftçiler, yaşadıkları zorlukları dile getirdi.
Üreticiler Umutsuz
Don olayının yaşandığı gün sabaha kadar lastik yaktıklarını ancak fayda etmediğini belirten Karadağ, "Eksi 7 dereceyi burada gördük. Marul yüzde 60 zarar gördü. Marulun yüzde 40'ını kurtaramaya çalışıyoruz" diyerek yaşadıkları durumu özetledi. Çiftçiler, bu yılki kayıpların yanı sıra gelecek yılın rekoltesinin de düşmesinden endişe ediyor.
İHA