Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, 3 Mart Dünya Yaban Hayatı Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, doğanın korunması gerektiğine dikkat çekerek, ekosistemin bozulmasının tüm canlıları tehdit ettiğini söyledi.
Dünya Yaban Hayatı Günü'nde Farkındalık Çağrısı
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından alınan kararla 3 Mart'ın Dünya Yaban Hayatı Günü olarak ilan edildiğini hatırlatan Prof. Dr. Aslan, Türkiye'de de bu özel günde farkındalık oluşturmak için çeşitli etkinlikler düzenlendiğini belirtti.
"Doğa Bize Emanet"
Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi olarak 2012 yılından bu yana yaban hayatını korumak için çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Prof. Dr. Aslan, doğanın tüm canlıların ortak yaşam alanı olduğunu vurguladı. "Doğal hayat denilince, insan eli değmemiş, bozulmamış yapıdan bahsediyoruz. Tabiat bütün canlıların ortak yaşam alanıdır. Eğer bizler doğayı tahrip eder ve sulak alanları yok edersek ekosisteme zarar vermiş oluyoruz. Bu doğa bizlere emanettir. Bu doğal mirası gelecek nesillere bozulmadan teslim etmek zorundayız. Bunu da hiçbir değişiklik yapmadan gelecek nesillere aktarmalıyız" dedi.
Tarım ve Sanayi Devrimi Doğaya Zarar Verdi
Tarım ve sanayi devrimiyle doğanın zarar gördüğünü dile getiren Aslan, "Yaşanabilir bir dünyadan uzaklaşmak üzereyiz. Kaybettiğimiz değerleri kaybettikten sonra farkına vardık. Oysaki elimizdeki değerleri kaybetmeden farkında olmamız gerekiyor. Bu yüzden sulak alanlarımızı, nehirlerimizi ve göllerimizi korumalıyız" diye konuştu.
Prof. Dr. Aslan'ın Uyarıları
- Doğayı korumak, tüm canlıların ortak sorumluluğudur.
- Ekosistemin bozulması, tüm canlıların yaşamını tehdit eder.
- Sulak alanlar, nehirler ve göller korunmalıdır.
- Doğal miras, gelecek nesillere bozulmadan aktarılmalıdır.
- Kayıplar yaşanmadan, elimizdeki değerlerin farkına varmalıyız.
Prof. Dr. Aslan'ın açıklamaları, yaban hayatının korunmasının önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
İHA