Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, hemen her tür organik atığı tüketebilen ve gübresiyle tarım yapılabilen "siyah asker sineği"nin Türkiye ekonomisi ve çevre yönetimi açısından değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak yetkililere önemli bir çağrıda bulundu.
Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, özel laboratuvar ortamlarında üretilebilen bu böcek türünün, biyolojik atıkların geri dönüşümünde devrim niteliğinde bir rol oynayabileceğini belirtti. Siyah asker sineğinin atıkları kısa sürede değerli organik gübreye dönüştürerek hem tarımsal verimliliğe önemli katkılar sağladığını hem de çevre kirliliğini ciddi oranda azalttığını kaydeden Yanar, bu böceğin biyoteknoloji ve sürdürülebilir tarım alanlarında muazzam bir potansiyele sahip olduğunun altını çizdi.
Yanar, "Bu türün biyolojik döngüye katkısı çok büyük. Hem atık yönetimi hem de sürdürülebilir tarım için devlet destekli projelerle üretiminin teşvik edilmesi gerekiyor. Ayrıca protein bakımından zengin larvaları, yüksek kaliteli hayvan yemi olarak da kullanılabiliyor" ifadelerini kullandı.
Öğrencilere Siyah Asker Sineği Anlatıldı
Sıfır atık konusunun giderek önem kazandığı Türkiye'de, neredeyse tüm organik atıkları tüketebilen 'siyah asker sineği böceği'nin önemine dikkat çekmek amacıyla Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, ortaokul öğrencilerini bilgilendirme etkinliği düzenledi. Canik İmam Hatip Ortaokulu'nu ekibiyle birlikte ziyaret eden Doç. Dr. Yanar, öğrencilere siyah asker sineğinin özelliklerini ve faydalarını anlattı.
Uygulamalı bir eğitim gerçekleştiren Yanar, çocukların tükettiği elma ve armut gibi meyvelerin atıklarını böceklerin bulunduğu özel bir kutuya koydu. Böceklerin atıkları dakikalar içerisinde tüketmesi, öğrencilerin büyük şaşkınlığına neden oldu.
"Hızlı Atık Tüketimi ve Değerli Ürünler Elde Ediliyor"
Böcek hakkında detaylı bilgi veren Oğuzhan Yanar, "Siyah Asker Sineği son derece kıymetlidir. 40 günlük bir yaşam döngüsü içerisinde çok hızlı atık tüketim oranlarına sahiptir. Sonrasında yüksek kaliteli organik bir gübre ortaya çıkıyor. Böceğin kendisi de sonrasında tavuk ve balık yemi gibi değerli bir hayvansal proteine dönüşebiliyor. Bunların yanı sıra başka kıymetli ürünlerde elde etmek mümkündür. Bizim şiddetle bu tür projeleri hayata geçirmemiz gerekiyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın son günlerde yaptığı projeleri görüyoruz. Bu projeler arasında bizim böcek projemizin olmasını düşünüyoruz. Yerel idarelere sesleniyoruz. Bu konu hakkında bilginiz olsun. Bizi dinleyin. O kadar çok üretim var ki ve bunun sonucunda çöpe giden o kadar çok şey var. Biz ne kurtarabilirsek o kar mantığıyla bakıyoruz. Bu böcekle ciddi şeyleri kurtarabileceğimizi düşünüyoruz. Özellikle istenmeyen gazların, karbon monoksit, metan gazı gibi sera etkisi oluşturabilecek gazların miktarının azaltılmasında son derece etkili olduğunu biliyoruz. Yaptığımız çalışmalarla bunları tespit ettik. Bunun yanı sıra bu böceğin çok kaliteli bir gübre olduğunu biliyoruz. Sağlıklı bir tarım için olmazsa olmaz bir gübrenin ortaya çıktığını biliyoruz. Bu çocuklar geleceğin büyükleri. Zaman zaman bugünün büyüklerine anlatıyoruz ama anlamıyorlar. Bugün yaptığımız etkinlik fazlasıyla amacına ulaştı. Çocuklarımıza daha az çöp noktasında ve attıkları çöpün geri dönüştürülebilirliği noktasında çok faydalı bir bilgi verdik. Canlı bir şekilde böceklerimizi getirdik ve onların da bunu görmelerini sağladık. Bu bilgilendirmelere devam edeceğiz" diye konuştu.
Okulda gerçekleştirilen bilgilendirme konferansı sonrasında Canik İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Kamil Kesmen tarafından, Doç. Dr. Oğuzhan Yanar'a katkılarından dolayı plaket takdim edildi.
İHA