İzmir'in Kınık ilçesinde, bir lisede görev yapan Görsel Sanatlar Öğretmeni Heval Belgen, işitme engelli öğrencilerinin hayallerini resmetmelerini sağlayarak onlara bambaşka bir dünyanın kapılarını açıyor. Çeşitli resim teknikleriyle ortaya çıkan eserler, sergilerde sanatseverlerle buluşuyor.
Sanat Ortak Dil Oldu
Kınık Mert Öztüre Özel Eğitim Meslek Lisesi'nde 5 yıldır görev yapan Heval Belgen, işitme engelli öğrencileriyle iletişim kurmanın ilk başta zor olacağını düşünse de, sanatın ortak bir dil olduğunu keşfetti. Öğrencilerinin kendisine işaret dilini öğrettiğini ve zamanla daha iyi iletişim kurmaya başladıklarını belirten Belgen, "Aslında sanat bizim ortak dilimiz oldu diyebilirim. Şimdi ise işaret diline daha hakim bir şekilde iletişimimizi sağlıyorum" diyor.
Öğrencilerin Hayal Gücü Tuvale Yansıyor
Okulda bulunan atölyede öğrencileriyle yağlı boya, akrilik, karakalem ve tuval gibi çeşitli tekniklerle çalışan Belgen, öğrencilerin hayal güçlerini sınırsızca tuvale yansıtmalarını sağlıyor. Ünlü ressamların eserlerini inceleyerek teknikleri öğrenen öğrenciler, kendi özgün eserlerini ortaya çıkarıyor.
Sanatla Gelen Özgüven
Öğrencilerinin duygu, düşünce ve hayallerini aktarmalarında sanatın büyük faydası olduğunu vurgulayan Belgen, "Sanatın kazandırdığı özgüven sayesinde, diğer derslerde ve sosyal hayatta daha da etkili bireyler oluyorlar. Resimlerini yaparken aldıkları keyif benim için en büyük hediye" diyor.
Sergiler ve Üniversite Hazırlığı
Öğrencilerin eserleri, Ankara, İzmir, Bergama ve Kınık'taki sergilerde sanatseverlerle buluşuyor. Belgen, resme yeteneği olan öğrencilerini üniversitelerin ilgili bölümlerine hazırlamaya çalışıyor.
Heval Öğretmen'in Çalışmaları Takdir Topluyor
Heval Belgen'in işitme engelli öğrencileriyle yaptığı çalışmalar, hem öğrencilerin hem de sanatseverlerin takdirini topluyor. Sanatın iyileştirici gücüyle öğrencilerin hayatına dokunan Belgen, onlara hayallerini gerçekleştirme fırsatı sunuyor.
İHA