Eskişehir'in Orhangazi Mahallesi'nde yaşayan doğuştan görme engelli 58 yaşındaki Şükran Bilgiç, hayata karşı sergilediği azim ve neşeli tavırlarıyla çevresine örnek oluyor. 1990 yılında evlenen ve daha sonra eşinden ayrılan Bilgiç, iki oğluna rağmen hayatını tek başına sürdürmeye devam ediyor. Oğullarından birinin zaman zaman uğradığı evinde yalnız yaşayan ve babasından kalan emekli maaşıyla geçinen Bilgiç'in en büyük destekçileri ise mahalle muhtarı ve komşuları.
"Hayat Zor Ama Yavaş Yavaş Yapıyorum"
Evinin her köşesini ezbere bilen Şükran Hanım, yemek yapmak ve temizlik konusunda zaman zaman zorlansa da, hayatın üstesinden gelmeyi başarıyor. "Doğuştan görme engelliyim, rehabilitasyona gittim, yatılı bir okulda kaldım. 1990'da evlendim çocuklarım oldu. Ben kendime iyi kötü bakıyorum ama bazı zorlukları oluyor, çarşıya gidemiyorum, alışveriş yapamıyorum. Bazen kendi ihtiyacımı göremiyorum birisi alıp getiriyor bana. Eşimle anlaşmalı ayrıldık. Fikir yönünden anlaşamadık. Büyük oğlum çalışıyor küçük oğlum da işe girecek. Biri babasında kalıyor diğeri de başka bir yerde kalıyor. Ben alıştım aslında hayat kolay ama zorlukları var. Yemek yapma konusunda zorlukları var, ev temizliği gibi zorlukları var ama ben aştım, yavaş yavaş yapıyorum. Evin her yerini ezberledim, ne istersem arayıp bulabiliyorum. Komşularım da bana yardımcı oluyorlar. Allah razı olsun çok iyiler onları seviyorum. Muhtarımızın hizmetlerini beğeniyorum çok iyi yardımları oluyor mesela erzak koli gibi yardımı oluyor. Kendime bakıyorum arkadaşlar, komşular, akrabalar geliyor onlar beni gezdiriyorlar. Pikniğe ve eğlencelere gidiyoruz" dedi.
Muhtar ve Komşularından Büyük Destek
Orhangazi Mahallesi Muhtarı Hüseyin Erdemir, Şükran Hanım'ı yaklaşık 40 yıldır tanıdığını belirterek, "Mahallemizin insanı, yaşamayı başaran ve hayatına şükreden bir kadın. Hiçbir zaman insanlara küsmedi. Mahallemiz de ona yardımcı oluyor. Kendi halinde yaşayan bir vatandaşımız. Her ay arıyorum. Telefonu da var. Kendisine de tembih ettim. Bir ihtiyacı olduğu zaman gece 24 saat hiç fark etmez vatandaşlarımızın yanında oluyorum. Dört duvar arasında olmasına rağmen kendini dünyaya koparmamış. Aynı zamanda çocukları var kendini çocuğuna adamış, vatanını, insanları seviyor. Bizim mahallemiz eski bir mahalle olduğu için komşuluk çok güzel devam ediyor. Komşular da her türlü ihtiyacını karşılıyorlar. Fitre, zekat vermek ve yardımda bulunmak isteyenlere kendileri gidip görmelerini söylüyorum. Hem nasıl bir insan olduğunu hem de yardımların yerine ulaştığını görmeleri için. Babasının vefatından sonra babasının maaşıyla geçinmeye çalışıyor" ifadelerini kullandı.
İHA