Erzincan'da büyükbaş hayvan sahipleri, son yıllarda yaşanan çoban bulma sıkıntısı nedeniyle zor günler geçiriyor. Aylık 60 bin TL gibi yüksek bir ücret teklif edilmesine rağmen çoban bulamayan köylüler, çareyi hayvanlarını nöbetleşe otlatmakta buldu.
Çobanlık Mesleği Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya
Son yılların en fazla kazandıran mesleklerinden biri olmasına rağmen, çobanlık mesleği yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Yüksek maaş tekliflerine rağmen çoban bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Erzincan'ın Tercan ilçesine bağlı köylerde yaşayan büyükbaş hayvan sahipleri, hayvanlarını otlatacak çoban bulamayınca kendileri yaylıma çıkarmaya karar verdi.
Köylüler Nöbetleşe Hayvan Otlatıyor
Kendi aralarında bir sıra sistemi oluşturan köylüler, hayvanlarını dönüşümlü olarak meralarda otlatıyor. Çobanlık sırası gelen Şinasi Ceylan, "Sığır güdüyoruz, çoban bulunmuyor. Sırası gelen yaylıma çıkıyor. 2 ineği olan 1 gün, 4 ineği olan 2 gün yayıyor. Toplam 200 tane ineğimiz var. Çoban bulamadığımız için köylüler olarak sıraya dizdik. 60 bin TL maaş ödeyelim dedik çoban bulamadık" dedi.
"Eskiden Yalvarıyorlardı, Şimdi Kimse Yüzüne Bakmıyor"
Asım Genç isimli bir vatandaş ise, "2010 yılından bu yana çoban bulamıyoruz. Köyün malı sırayla yayılıyor. Bunları hiç kimse yapmıyor. Eskiden çobanlık veya bekçilik için yalvarıyorlardı. Şimdi ise yapmak istemiyorlar. Çok yüksekte paralar veriliyor. Bu hayvanları 1 buçuk teneke buğdaya yayıyorlardı. Şimdi ise kimse yüzüne bakmıyor" diye konuştu.
İHA