Amasya'nın Taşova ilçesine bağlı Tatlıpınar köyünde, Ramazan ayında 11 yıldır sürdürülen anlamlı bir gelenek yaşatılıyor. 140 haneli köyde, her akşam tek bir iftar sofrası kuruluyor ve tüm köylüler birlik ve beraberlik içinde oruçlarını açıyor.
İmece Usulü Hazırlanan İftar Sofraları
Köy muhtarlığına isimlerini yazdıran vatandaşlar, Ramazan ayı boyunca yemekleri sırayla hazırlıyor. Cami avlusundaki mutfakta pişen yemekler, iftar vaktine yakın köyün gençleri tarafından masalara servis ediliyor. Ezanın okunmasıyla birlikte oruçlarını açan köylüler, ardından çaylarını yudumlayıp teravih namazını kıldıktan sonra evlerine dönüyor.
"O Eski Ramazanlar Bizim Köyde"
Köy muhtarı Cemal Onat, Ramazan ayının köylerinde birlik ve beraberlik içinde geçtiğini belirterek, "Ramazan gelmeden bir ay önce listemizi tamamlıyoruz. Her akşam, her iftar yemeğinde köyümüz tek sofrada buluşuyor" dedi.
Yıllardır Avustralya'da yaşayan ve Ramazan için köyüne dönen Ayşe Sayan (60), "46 yıldır oradaydım. Tatlıpınar köyüne geldim. Eski Ramazanları çok özledik. Ama şu anda aynısını uygulayabiliyoruz. Hepimiz beraber ortak yemek veriyoruz, iftara katılıyoruz" şeklinde konuştu.
Köyün sakinlerinden Fadime Atamtürk (70), atalarının Kafkasya'dan Osmanlı-Rus Savaşı döneminde bu topraklara geldiğini hatırlatarak, "93 harbinde, Osmanlı-Rus harbinde dedelerimiz buraya gelmiş. Yukarıda eski köyde, derenin içinde ilk oraya yerleşmişler. Hem yaz, hem kış, dört mevsim yaşıyoruz. Soframızda beraber. Beraber ağlarız. Beraber güleriz" ifadelerini kullandı.
Ramazan geleneklerinin köylerinde yaşatılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Ömer Atamtürk ise, "Hani diyorlar ya 'Nerede o eski Ramazanlar' diye. O eski Ramazanlar bizim köyde" diyerek geleneğin önemini vurguladı.
İHA