Gaziantep'in Yavuzeli ilçesinde çiftçi Halil Kaya, topraksız tarım sayesinde marul üretiminde önemli bir başarıya imza attı. Geleneksel topraklı tarımla 70 günde elde ettiği ürünü, topraksız sulu tarım yöntemiyle sadece 30 günde yetiştirmeyi başardı.
Yavuzeli'nde ailesiyle birlikte küçük yaşlardan itibaren çiftçilikle uğraşan Halil Kaya, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün seracılığı yaygınlaştırma projesi kapsamında kurduğu serada topraksız tarıma yöneldi. Salatalık üretimi yaptığı bahçesinin yanına, Yavuzeli Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü'nün desteğiyle hayallerini gerçekleştirdiği serayı kuran Kaya, ardından iç tesisatını tamamladı.
Yaklaşık bir dönümlük kapalı alanda salatalık ve marul yetiştirmeye başlayan Kaya, daha yüksek verim ve kısa sürede ürün elde etmek amacıyla topraksız sulu tarım modelini araştırmaya başladı. Yaptığı detaylı araştırmalar ve aldığı özel eğitimlerin ardından serasının bir bölümünde topraksız sulu tarım yöntemiyle kıvırcık marul üretimine geçen Kaya, ilk denemesinde büyük bir başarı elde etti.
Uzun yıllardır çiftçilikle uğraşan Kaya, topraksız tarım konusundaki bilgi ve tecrübelerini marul yetiştiriciliğinde uygulayarak dikkat çekici sonuçlar aldı. Topraklı tarımda 70 gün süren marul üretimini, topraksız sulu tarımla 30 güne düşürmeyi başaran Kaya, önümüzdeki günlerde ilk hasadını yapmaya hazırlanıyor. Topraksız sulu tarımla farklı ürünler de yetiştirmeyi ve bu alanda daha fazla bilgi sahibi olmayı hedefleyen Kaya'nın bu girişimi, ilçedeki diğer çiftçilere de ilham kaynağı oldu.
Üretim alanını genişletmeyi planladığını belirten Halil Kaya, topraklı tarımda marulun 60-70 günde yetiştiğini, topraksız tarımda ise bu sürenin sadece 30 gün olduğunu vurguladı. Kaya, "İnsanlar dara düştüğü zaman çareler arar ve biz de çiftçiler olarak tarımda pek kazanamadığımız, ürünlerimiz çok para etmediği, girdi ve çıktılarımızı karşılayamadığımız için alternatif uygulamalar arayışına girdik. Aklıma topraksız tarım geldi. Sosyal medya üzerinden araştırma yaptım. Ailecek adeta staj gördük. Şanlıurfa'da bire bir uygulamalı eğitim aldım. Daha sonra seramı kurdum. Tarif ve danışmalarla topraksız tarım serasını kurdum. İlk hasadımız olacak. İlk hasatta genelde başarılı olunmaz ama çok şükür biz başarılı olduk. Bu da önceden aldığımız başarılardan dolayı oldu. Babamızın mesleği çiftçilik olduğu için başarabildik" şeklinde konuştu.
Yavuzeli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kurt ise ilçede seracılığı geliştirmek amacıyla yaklaşık 17 sera kurduklarını belirterek, "Çiftçimiz Halil Kaya, serasının bir bölümünde topraksız tarım yaptı, kıvırcık marul yetiştirdi. Yaklaşık bir hafta sonra hasat edilecek. Değişik ürünler deniyoruz. Çiftçilerimiz bu konuda çok istekliler" dedi.
İHA