Samsun Valisi Orhan Tavlı'nın başkanlığında toplanan Kahverengi Kokarca İl Koordinasyon Kurulu, zararlı böcekle mücadele çalışmalarını değerlendirdi ve önemli kararlar aldı. Toplantıda, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün yürüttüğü çalışmalar detaylı bir şekilde ele alındı.
Alınan Önemli Kararlar
Toplantıda, kahverengi kokarca ile mücadele kapsamında alınması gereken önlemler ve yapılması gereken çalışmalar detaylandırıldı. İşte öne çıkan başlıklar:
- Biyosidal Ürün Temini ve Dağıtımı: Kahverengi kokarcayla kışlak mücadelesi kapsamında kullanılacak biyosidal ürünlerin temini ve ilçe müdürlüklerine dağıtımı konusunda çalışmalar yürütülecek.
- Biyosidal Mücadele Takvimi: Biyosidal mücadele takvimi belirlenerek ilçe koordinasyon kurulları bilgilendirilecek ve çalışmalar bu takvime uygun olarak yürütülecek.
- Biyoteknik Mücadele: Kahverengi kokarcayla biyoteknik mücadele kapsamında cezbet-öldür yöntemi ile kullanılacak feromon ve BKÜ'nün temini ve dağıtımı sağlanacak. Biyoteknik ve feromon asma noktaları belirlenerek ilçe koordinasyon kurullarına talimat verilecek.
- Alet ve Ekipman Temini: İlçe müdürlüklerinin talep ettiği alet ve ekipmanların (ilaçlama makinesi) temini ve kullanımı konusunda Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ve ilçe tarım ve orman müdürlüklerinin kurumsal kapasiteleri değerlendirildi.
- Eğitim ve Bilgilendirme Çalışmaları: Kahverengi kokarca kışlak mücadelesi eğitim, yayım ve kamuoyu bilgilendirme çalışmalarına devam edilmesi ve Şubat ayı sonuna kadar tamamlanması konusunda kurumlara talimat verildi.
- Mekanik ve Biyosidal Mücadele: Tüm paydaşların katkıları ve üreticilerin katılımı ile zararlının görüldüğü mahallelerde mekanik mücadele ve halk sağlığı korunarak kışlaklarda ruhsatlı biyosidal ürünlerle ilaçlama çalışmalarının titizlikle yürütülmesi konusunda ilçe koordinasyon kurulları talimatlandırıldı.
- Kışlak Mücadele Çalışmaları: Kışlak mücadelesinde mekanik mücadelenin yapılamadığı, biyosidal ürünlerle ilaçlama gerektiren yaşam alanları dışında bulunan kışlaklarda Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, ilçe tarım ve orman müdürlüğü ve muhtarlıklar başta olmak üzere ilçe koordinasyon kurullarınca görevlendirilecek kurum ve kuruluşlarca biyosidal ilaçlama çalışmalarının titizlikle yürütülmesi konusu değerlendirildi.
- Halk Sağlığı ve Bireysel Mücadele: Kışlak mücadelesinde mekanik mücadelenin yapılamadığı, biyosidal ürünlerle ilaçlama gerektiren yaşam alanlarında ise halk sağlığı korunarak içinde yaşayan vatandaşlar tarafından mücadele yapılmasının sağlanması konusu değerlendirildi.
- Eğitimler ve Bilgilendirme: İl Sağlık Müdürlüğünce biyosidal ilaçlama eğitimlerinin Şubat ayı içerisinde tamamlanması planlandı. Kahverengi kokarcanın kışlak mücadelesi çalışmaları hız kesmeden kış sezonu boyunca devam etmekle birlikte ilkbahar kışlak çıkışı öncesi Mart ayının kışlak mücadelesi noktasında iyi değerlendirilmesi gerektiği, iklim verilerine bağlı olarak nisan ayının ilk haftası kışlaklardan çıkmaya başlayacak zararlı ile mart ayı boyunca yapılacak mücadelenin önemi vurgulandı. Ayrıca kahverengi kokarcayla mücadele kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü tarafından halk eğitimleri yapılıyor. Eğitici grubuna bilgi güncellemesi yapıldı. Müdürlükçe verilen tüm eğitimlerde de kahverengi kokarcayla mücadele konusunda bilgilendirme yapılıyor. Biyosidal Ürünlerin Kullanım Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik çerçevesinde Büyükşehir Belediyesi personeline eğitim verilecek.
Mücadele Çalışmaları Aralıksız Devam Edecek
Kahverengi kokarca ile mücadele çalışmaları, kış sezonu boyunca aralıksız devam edecek. Özellikle Mart ayındaki kışlak mücadelesinin önemi vurgulanırken, Nisan ayının ilk haftası zararlının kışlaktan çıkmaya başlayacağı belirtildi. Bu nedenle, Mart ayı boyunca yapılacak mücadele çalışmalarının büyük önem taşıdığı ifade edildi.
İHA