Marmara Denizi'nde bugün itibarıyla başlayan av yasağıyla birlikte Tekirdağlı balıkçılar da sezonu sonlandırdı. Yasakla beraber Tekirdağ Süleymanpaşa'daki birçok balıkçı teknesi limanlara geri dönerken, 12 metrenin üzerindeki büyük tekneler müsilaj sorunu nedeniyle faaliyetlerine yaklaşık bir ay önce ara vermişti.
Ancak 12 metrenin altındaki küçük balıkçı tekneleri, hava ve deniz koşulları uygun olduğu sürece avlanmaya devam edebilecek. Bu tekneler, karides, kalkan ve palamut gibi ekonomik değeri yüksek türleri avlayamayacak olsa da, istavrit, lüfer, hamsi ve tekir gibi balıkları tutmaya devam edebilecekler.
Balıkçıdan Müsilaj Eleştirisi
Balıkçı Ömer Kurşun, Marmara Denizi'nde yaşanan müsilajın balıkçılığı olumsuz etkilediğini belirterek, "Bu denizanasının erimesi, o da neden kaynaklanıyor? Oksijen yok denizde. Ağ atıyorsun denize, ağlar sülük gibi oluyor, makaralar basmıyor. Bir arkadaşımız iki gün önce ağ attı denize 70 paket ağ attı. Kaykay, su ağları sürükledi kayboldu ağlar. Adamın 250 bin liralık ağları gitti. Bu kaykaydan kaynaklanıyor" şeklinde konuştu.
Kooperatif Başkanından Umutlu Bekleyiş
Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Pehlivanoğlu ise bu sezonun zorlu geçtiğini ifade ederek, "Bu sene Eylül ayından itibaren Marmara Denizi'nde balıkçılık yapan arkadaşlarımız müsilaj nedeniyle çok da fazla faaliyet yapamadılar. Ama Allah'a şükürler olsun bu sene Karadeniz çok bereketli geçti. Burada bulunan balıkçı arkadaşlarımızın çoğunluğu av sezonunu Karadeniz'de geçirdiler. Karadeniz bu sene bol miktarda palamutla geçti. Allah nasip ederse havaların ısınmasıyla birlikte müsilajın Marmara Denizi'ni terk etmesini ümit ediyoruz. Nasip olursa Eylül ayından itibaren tekrar faaliyete geçtiğimizde vatandaşlarımız bol miktarda lüferle taze ve uygun fiyatlı balık yiyecekler" dedi.
Küçük Tekneler Avlanmaya Devam Edecek
Pehlivanoğlu, 12 metrenin üzerindeki gırgır teknelerinin faaliyetlerini müsilaj nedeniyle bir ay önce durdurduğunu hatırlatarak, "12 metrenin altında olan balıkçı teknelerimiz avlanmaya devam edecekler fakat onlar da karides, kalkan, palamut tutamayacaklar. Fakat denizde lüfer, tekir, istavrit, hamsi gibi balıklarını tutmaya devam edecekler" ifadelerini kullandı. Bu durum, küçük ölçekli balıkçıların sezon boyunca belirli türlerde avcılık yapmaya devam edebileceği anlamına geliyor.
İHA