Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, Türkiye'nin dört bir yanından İstanbul'a kurbanlık hayvan sevkiyatları hız kazandı. 22 Mayıs saat 00.00 itibarıyla İstanbul'a giriş yapan kurbanlık yüklü araçlar, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince sıkı denetimden geçiriliyor.
İstanbul'a girişte kritik noktalardan biri olan Kuzey Marmara Otoyolu Riva Canlı Hayvan Sevk ve Kontrol Noktası'nda, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından kapsamlı denetimler yapılıyor. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, denetimlerin 7 gün 24 saat esasına göre veteriner hekimler, teknik personel, emniyet, jandarma ve zabıta ekipleriyle birlikte yürütüldüğünü belirtti.
Hastalık Kontrolü ve Belge Denetimi Ön Planda
Parıldar, denetimlerde özellikle Trakya ve İstanbul'un Avrupa Yakası'nın hastalıktan arilik statüsünün korunması amacıyla, Anadolu'dan sevk edilen hayvanların veteriner sağlık raporları ve sevk belgelerinin titizlikle kontrol edildiğini vurguladı. Yanlışlıkla Avrupa Yakası'na geçiş yapan veya belgesi eksik olan araçların Tuzla'daki karantina bölgesine yönlendirildiğini ifade etti.
Geçen yıl Kurban Bayramı döneminde İstanbul'a binin üzerinde araç kontrol edildiğini, 8 bin 500'den fazla büyükbaş ve 11 bin civarında küçükbaş hayvanın denetlendiğini aktaran Parıldar, sevk veya veteriner sağlık raporu uygunsuzluğu nedeniyle yüzde 10 oranında araca işlem yapıldığını ve 120'den fazla araca idari para cezası uygulandığını kaydetti.
Kurbanlık Sayısı Yeterli, "Tarım Cebimde" Uygulaması Tavsiyesi
2024 yılı itibarıyla İstanbul'a yaklaşık 68 bin büyükbaş ve 68 bin küçükbaş hayvanın sevkiyatının yapıldığını, bu yıl da benzer rakamlarda kurbanlığın kesime sevk edileceğini düşündüklerini söyleyen Parıldar, "Gerek İstanbul'umuzda gerekse ülkemizde kurbanlık sayıları yeterince vardır. Hatta fazlasıyla kurbanlığımız mevcuttur" diyerek vatandaşların endişe etmemesi gerektiğini belirtti.
Parıldar, Anadolu'dan gelen hayvanların öncelikle 5 farklı noktada kurulan veteriner yol kontrol ve denetim istasyonlarına uğrayarak vize ve kontrol işlemlerini yaptırmaları gerektiğini vurguladı. Vatandaşlara ise kurbanlık hayvanların durumunu sorgulamak için Bakanlığın "Tarım Cebimde" uygulamasını kullanmalarını tavsiye etti. Uygulamadaki "hayvan sağlığı" bölümünden küpe numarası girilerek hayvanın yaşı, aşıları ve sevk raporları gibi bilgilere ulaşılabileceğini ifade etti.
İHA