Kars'ın önemli doğal alanlarından biri olan ve Türkiye'nin 13. Ramsar Alanı olarak bilinen Kuyucuk Kuş Gölü, tamamen kurudu. Yüzlerce göçmen kuşa ev sahipliği yapan göl, karların erimesiyle birlikte bataklığa dönüştü.
Göldeki dramatik değişimin temel nedenleri olarak iklim değişikliği, tarımsal sulama, su kaynaklarının bilinçsiz kullanımı ve çevresel ihmaller gösteriliyor. Gölü besleyen su kaynaklarının azalmasıyla birlikte, bölgedeki ekosistem de hızla çöküşe geçti.
Kars Veterinerler Hekimler Odası Başkanı Ercan Ödül, Kuyucuk Gölü'nün kısa sürede eski günlerine dönmesini beklediklerini söyledi. Ödül, "Kuyucuk Gölü bilindiği üzere 230'dan fazla türün ve yaklaşık kuşu saklama kapasitesine sahip olan 1'inci derece özellikle su kuşlarının ortamı olarak uluslararası öneme sahip bir sulak alan olarak geçmektedir. Türkiye'nin 13. Ramsar alanı, yani uluslararası öneme sahip sulak olarak sözleşmeye tabi olan bir alandır" dedi.
Ödül, "Özellikle 2019 ve 2021 yılları arasında tamamen Arpaçay Kuyucuk Gölümüz eski gücünde olmadığını ve sulak alanın özellikle daraldığını görüyoruz. İnşallah karların erimesinden sonra ve yapay göletlerin de yıkılmasının verdiği etkiyle tekrar eski günlerine dönmesini ve 230 türün, yaklaşık 30 bine ait kuşun orada görüntülenmesini inşallah hayal ediyoruz" diye konuştu.
Geçmişte 213'den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan Kuyucuk Gölü, kuş gözlemcileri ve doğaseverlerin uğrak noktasıydı. Ancak, artık göçmen kuşlar uğramaz oldu; zira suyun yerini çamur ve çatlamış topraklar aldı.
Öte yandan Kars'ın göz bebeği olan Kuyucuk Gölü'nün geleceği, alınacak önlemlere ve toplumun bilinçli desteğine bağlı görünüyor.
İHA