• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Iğdır Haberleri
  • Son Dakika
  • Resmi İlanlar
  • Bölgesel
    Kars HaberleriAğrı HaberleriVan HaberleriArdahan HaberleriErzurum HaberleriMuş Haberleri
  • Türkiye
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Sağlık
  • Spor
  • Güncel
  • Yemek Tarifleri
  • Ara
SON DAKİKA:
08:34
Bursa'da Kadın ve Çocuğa Silahlı Saldırı: Zanlı 2 Saatte Yakalandı
08:47
Alaplı'da Feci Kaza: Kamyonet Fındık Bahçesine Uçtu, Sürücü Hayatını Kaybetti
08:44
Adapazarı'nda İnsanlık Dersi: Rahatsızlanan Sürücüye Kuryeden Anında Müdahale
08:43
Adana'da İlginç Kavga: Boğazını Sıkarak "Telefonu Vereceksin" Dedirtti
08:41
Korkunç Cinayet: 2 Çocuk Annesi Kadın Eşi Tarafından Bıçaklanarak Öldürüldü
08:41
Yürekleri ağza getiren boğulma tehlikesi
08:40
Mahsulü Para Etmeyen Çiftçi, Karpuzları Yere Fırlatarak Tepki Gösterdi
08:39
Kocaeli'de Boşanma Aşamasındaki Kadın Evinde Ölü Bulundu
08:38
Sözlü Taciz İddiasıyla Bir Kişi Mahalle Sakinleri Tarafından Darp Edildi
08:38
Sivas'taki "Gelinkayalar Vadisi" Turizme Açılmayı Bekliyor: Bir Efsanenin İzinde Doğa Harikası
08:37
Sedyede geldiği hastaneden yürüyerek çıktı
08:37
Etli ekmek kadın ustanın elinde lezzet buluyor
08:36
Aksaray'da Yasal Sınırın 4 Katı Alkollü Yakalanan Sürücü Polise Direndi, Polis Aracının Camını Kırdı
08:35
Kocaeli'de Yeğenlerini Öldüren Amca Tutuklandı
08:34
Bursa'da Kadın ve Çocuğa Silahlı Saldırı: Zanlı 2 Saatte Yakalandı
08:47
Alaplı'da Feci Kaza: Kamyonet Fındık Bahçesine Uçtu, Sürücü Hayatını Kaybetti
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Karadeniz'in ekonomik potansiyeli masaya yatırıldı
Ekonomi
Yayınlanma: 24 Eylül 2024 - 09:51
Güncelleme: 24 Eylül 2024 - 09:51

Karadeniz'in ekonomik potansiyeli masaya yatırıldı

Karadeniz'deki su ürünlerinin değerlendirilmesi amacıyla Karadeniz'e kıyısı bulunan kalkınma ajanslarının bir araya geldiği Karadeniz Masası Su Ürünleri Değerlendirme Çalıştayı başladı. Çalıştayda konuşan Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Serkan Genç, "Toplam deniz ürünleri avcılığının yüzde 70-80'i Karadeniz'den sağlanmaktadır" dedi.

Ekonomi
24 Eylül 2024 - 09:51
Güncelleme: 24 Eylül 2024 - 09:51
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Karadeniz'in ekonomik potansiyeli masaya yatırıldı
Karadeniz'deki su ürünlerinin değerlendirilmesi amacıyla Karadeniz'e kıyısı bulunan kalkınma ajanslarının bir araya geldiği Karadeniz Masası Su Ürünleri Değerlendirme Çalıştayı başladı. Çalıştayda konuşan Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Serkan Genç, "Toplam deniz ürünleri avcılığının yüzde 70-80'i Karadeniz'den sağlanmaktadır" dedi.

Sinop'ta başlayan Karadeniz Masası Su Ürünleri Değerlendirme Çalıştayı'na Karadeniz'e kıyısı bulunan Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, İstanbul Kalkınma Ajansı, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Trakya Kalkınma Ajansı katılım sağlıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü öncülüğünde kurulan Karadeniz Masası'nda Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı ev sahipliğinde kalkınma ajanslarının katılımıyla ve Sinop Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirilecek olan çalıştayda 2 gün boyunca su ürünleri sektöründe güncel bilgiler paylaşılarak, sektör paydaşları ile etkileşim artırılacak ve ortak gündem oluşturulacak.

Karadenizin ekonomik potansiyeli masaya yatırıldı

Çalıştay, Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli'nde açılış konuşmaları ile başladı. 2 gün sürecek çalıştaya kalkınma ajansları temsilcileri, su ürünleri alanında önde gelen akademisyenler ve sektör temsilcileri katıldı. Açılış konuşmalarının ardından düzenlenen panellerde su ürünleri yetiştiriciliği ve su ürünleri işleme ve değerlendirme konuları ele alındı. Tamamlanacak panellerin ardından katılımcılar, Sinop'ta faaliyet gösteren su ürünleri işleme tesislerine gezi düzenleyerek incelemelerde bulunacak. Çalıştayın ikinci gününde ise Karadeniz'e kıyısı bulunan yedi kalkınma ajansı, ortak oturumda "Proje Geliştirme ve Su Ürünleri Sektör Değerlendirmesi" konu başlığında su ürünleri sektörünü masaya yatıracak.

"Toplam deniz ürünleri avcılığının yüzde 70-80'i Karadeniz'den sağlanmaktadır"

Çalıştayın açılışında konuşan Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, düzenlenen çalıştayın önemine değinerek, "Ülkemizin önemli bir bölgesi olan Karadeniz'de yer alan kalkınma ajanslarımız ve kalkınma idarelerimizle Karadeniz'in ekonomik potansiyelini daha iyi değerlendirilebilmek amacıyla Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğümüz yönlendirmeleri ile Karadeniz Masası kurulmuştur. Karadeniz masasın genel olarak Karadeniz'de sürdürülebilir bir mavi ekonomiyi hedefliyor. Deniz kaynaklarına ilişkin potansiyeli açığa çıkaran mavi ekonomi kavramı balıkçılık, enerji, ulaşım, turizm, çevre gibi birçok başlığı kapsıyor. Karadeniz masasının ilk çalışma konusunu ise mavi ekonominin merkezinde yer alan sürdürülebilir balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği olarak planladık. Karadeniz su ürünleri sektöründe ülkemizde önemli bir yere sahiptir. Avcılıkla elde edilen ürünün yüzde 90'ı denizlerden elde edilmekte ve ülkemizde avcılığı en fazla yapılan balıklar hamsi, sardalya, istavrit, palamut, lüfer, çaça, mezgit, beyaz kum midyesi ve deniz salyangozu üretiminin sardalya hariç olmak üzere bazı türlerde tamamı, bazılarında ise büyük kısmı Karadeniz'de avlanmaktadır. Toplam deniz ürünleri avcılığının yüzde 70-80'i Karadeniz'den sağlanmaktadır. Önceden ülke içerisinde daha çok iç sularda yetiştiricilik yapılırken son yıllarda denizlerde ağ kafesler ile yapılan yetiştiricilik hızlı bir artış göstermiştir. İç sularda alabalık, denizlerde levrek ve çipura üretimi öne çıkmaktayken son yıllarda Türk Somonu ön plana çıkmaya başlamıştır. Su ürünleri yetiştiriciliğinde Ege Bölgesi illeri ile beraber son yıllarda Sinop, Samsun, Ordu, Trabzon ve Artvin gibi illerimizin açıklarında yapılan kafes balıkçılığı önemli bir kapasiteye ulaşmıştır" dedi.

"KOBİ Destek Merkezi oluşturulması faaliyetleri devam etmektedir"

Sinop Organize Sanayi Bölgesi'nde inşa edilen su ürünleri işleme, şoklama ve depolama tesisi ile ilgili bilgi veren Genç, "Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı olarak faaliyet bölgemizde sektöre yönelik faaliyetleri bütüncül bir anlayışla etkili bir şekilde yürütmek adına Temel Sektörlerde Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı tasarlamış ve su ürünleri sektörüne yönelik politika oluşturma, program ve proje geliştirme süreçlerini su ürünleri ekosisteminin geliştirilmesi özel amacı çerçevesinde yürütmeye başlamıştır. Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz önemli faaliyetlerden biri Ajansımız öncülüğünde ve yerel paydaşların iş birliği ile Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti desteğiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında uygulanan Sinop'ta Temel Sektörlerin Rekabetçiliğinin Artırılması Projesi olmuştur. Proje ile Sinop Organize Sanayi Bölgesi'nde inşa edilen 3 bin ton/yıl kapasiteli su ürünlerinin işleme, şoklama ve depolama tesisi yakın bir zamanda tamamlanmıştır. Sinop başta olmak üzere Karadeniz Bölgesi'nde faaliyet gösteren işletmelerin ve balıkçılık kooperatiflerinin bu tesisten yaralanması planlanmıştır. Bahsi geçen proje kapsamında su ürünleri ve turizm işletmelerinin iş geliştirme ve girişimcilik faaliyetlerini desteklenmesi, üretim ve hizmet kapasitelerinin iyileştirilmesi amacıyla KOBİ Destek Merkezi oluşturulması faaliyetleri devam etmektedir" diye konuştu.

"Amacımız kamu ve özel sektör paydaşlarıyla yakın bir etkileşim oluşturulması"

Su ürünleri sektöründeki birlik ve kooperatifler ile işbirliği içerisinde olduklarını belirten Genç, "Sinop Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği ile hayata geçirdiğimiz proje ile balıkçıların elde ettikleri ürünü hızlı bir şekilde gerek pazara sunması, gerekse depolama alanlarına taşıyabilmesi için nakliye araçlarının alımı ve balık muhafaza alanlarının ihtiyaçlarını karşılamak üzere güneş enerjisi kurulumu gerçekleştirilmiştir. Benzer bir projeyi de Kastamonu'da bir ilçemizde daha uyguladık. Önümüzdeki dönemde de ekosistem yaklaşımı çerçevesinde katma değerli ürünlerin üretilmesine yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz. Karadeniz'deki kalkınma ajanslarımız da benzer şekilde bölgelerin su ürünlerini geliştirmeye yönelik çalışmalar yürütüyor. Karadeniz masası ile amacımız bu ortak gündem çerçevesinde ajanslar, kamu ve özel sektör paydaşlarıyla yakın bir etkileşim oluşturulması, Kalkınma Ajanslarının sektöre ilişkin mevcut çalışmaları ışığında ortak gündem konuların müzakere edilmesi, ajanslar arasında işbirliği ve sektöre katma değer katacak proje ve faaliyet başlıklarının belirlenmesidir" şeklinde konuştu.

"Ülkemiz su ürünleri yetiştiriciliği ile Avrupa Birliği ülkeleri arasında 1'inci"

Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir ise, "Dünya nüfusu artarken protein ihtiyacını karşılamada hayvansal ürünlerle birlikte su ürünleri üretimine olan talep de artış göstermektedir. Ülkemizde su ürünleri üretiminde avcılığın katkısı yıllar içerisinde dalgalı bir seyir izleyip azalma eğilimi gösterirken, su ürünleri yetiştiriciliğinde teknolojik gelişmeler ile modern üretim metotlarının yaygın kullanımı, su ürünleri fakültelerinin Ar-Ge çalışmaları ve mühendis mezun katkıları ile her yıl önemli artışlar göstermektedir. Bu gelişim ile ülkemizde 2023 yılında su ürünleri yetiştiriciliği üretimi 552 bin tona, toplam su ürünleri üretimi içindeki payı da yüzde 58'e ulaşmıştır. Ülkemiz toplam su ürünleri yetiştiriciliği ile Avrupa Birliği üyeleri arasında 1., dünyada ise 17. sıraya yükselmiş bulunmaktadır. Karadeniz'de ise Türk somonu yetiştiriciliği markalaşarak, 2023 yılında yaklaşık 65 bin tona ulaşmıştır. Bu üretim sahip olduğu yüksek kalite ve oluşturulmaya çalışılan standartlar ile dünya pazarında yerini almaktadır. Bu kapsamda bugün paneller ile başlayıp yarında çalıştay masaları ile devam edecek olan Karadeniz Masası Su Ürünleri Sektörü Değerlendirme Çalıştayının düzenlenmesinde katkıları ve emeği olan herkese ve katılımları ile bizleri şereflendirilen tüm katılımcılara teşekkür ederiyorum" ifadelerini kullandı.

Temsilciler düzenlenen panelin ardından Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) öncülüğünde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Sinop'ta Temel Sektörlerin Rekabetçiliğinin Artırılması Projesi ile hayata geçirilen Sinop Su Ürünleri İşleme, Şoklama ve Depolama Tesisi'nde incelemelerde bulundu. Katılımcılara bilgi aktaran yetkililer, tesisin inşaat çalışmalarının sona erdiğini, ay sonu itibari ile hizmete alınmasının hedeflendiğini belirtti.

 

İHA
2024/09/karadenizin-ekonomik-potansiyeli-masaya-yatirildi-20240923AW29-1.jpg
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Gümen'den Şap Hastalığı Açıklaması:
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Gümen'den Şap Hastalığı Açıklaması: "4.1 Milyar Dolarlık Kayıp Afaki"
Diyarbakır'da 300 Milyar Liralık Dev Kamu Yatırımları Masaya Yatırıldı
Diyarbakır'da 300 Milyar Liralık Dev Kamu Yatırımları Masaya Yatırıldı
Çankırı'da Kasaplardan Uyarı: Ucuz Et Sağlık İçin Risk Oluşturabilir!
Çankırı'da Kasaplardan Uyarı: Ucuz Et Sağlık İçin Risk Oluşturabilir!
Güvenli Liman Yine Altın:
Güvenli Liman Yine Altın: "Yatırımcılar İçin Varlık Koruma Aracı"
İlginizi Çekebilir
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Gümen'den Şap Hastalığı Açıklaması:
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Gümen'den Şap Hastalığı Açıklaması:...
Diyarbakır'da 300 Milyar Liralık Dev Kamu Yatırımları Masaya Yatırıldı
Diyarbakır'da 300 Milyar Liralık Dev Kamu Yatırımları Masaya...
Çankırı'da Kasaplardan Uyarı: Ucuz Et Sağlık İçin Risk Oluşturabilir!
Çankırı'da Kasaplardan Uyarı: Ucuz Et Sağlık İçin Risk Oluşturabilir!
Güvenli Liman Yine Altın:
Güvenli Liman Yine Altın: "Yatırımcılar İçin Varlık Koruma Aracı"
Serbest piyasada döviz fiyatları
Serbest piyasada döviz fiyatları
ABD Tarım Bakanlığı Türkiye buğday üretimini 16,3 milyon ton bekliyor
ABD Tarım Bakanlığı Türkiye buğday üretimini 16,3 milyon ton bekliyor
Toncoin (TON) Nedir? Telegram İlişkisiyle Yükselen Kripto Para ve Nereden Alınır?
Toncoin (TON) Nedir? Telegram İlişkisiyle Yükselen Kripto Para ve Nereden...
Çok Okunan Haberler
Iğdır'da İşten Çıkarılan 204 İşçi İçin Serdar Ünsal'dan Çağrı:
Iğdır'da İşten Çıkarılan 204 İşçi İçin Serdar Ünsal'dan Çağrı:...
Iğdır'da Kap Krizi Bir Can Daha Aldı: Yarın Son Yolculuğuna Uğurlanacak
Iğdır'da Kap Krizi Bir Can Daha Aldı: Yarın Son Yolculuğuna Uğurlanacak
Iğdır’da Trafik Kazası: 1 Ölü, 1 Ağır Yaralı!
Iğdır’da Trafik Kazası: 1 Ölü, 1 Ağır Yaralı!
Iğdır'da Düğünde Havai Fişek Faciası Ucuz Atlatıldı! O Anlar Kamerada
Iğdır'da Düğünde Havai Fişek Faciası Ucuz Atlatıldı! O Anlar...
Iğdır'da trafik kazası: Otomobil ile tır çarpıştı
Iğdır'da trafik kazası: Otomobil ile tır çarpıştı
Son Yorumlananlar
Iğdır'da Kap Krizi Bir Can Daha Aldı: Yarın Son Yolculuğuna Uğurlanacak
Iğdır'da Kap Krizi Bir Can Daha Aldı: Yarın Son Yolculuğuna Uğurlanacak
Iğdır'da İşten Çıkarılan 204 İşçi İçin Serdar Ünsal'dan Çağrı:
Iğdır'da İşten Çıkarılan 204 İşçi İçin Serdar Ünsal'dan Çağrı:...
Iğdır'dan Türkiye'nin Dört Bir Yanına Yonca Balyası Sevkıyatı Devam Ediyor
Iğdır'dan Türkiye'nin Dört Bir Yanına Yonca Balyası Sevkıyatı...
Geçirdiği motosiklet kazası sonucu hayatını kaybeden Piyade Astsubay son yolculuğuna uğurlandı
Geçirdiği motosiklet kazası sonucu hayatını kaybeden Piyade Astsubay son yolculuğuna uğurlandı

Ana Sayfa
Iğdır Haberleri
Son Dakika
Resmi İlanlar
Bölgesel
Türkiye
Ekonomi
Dünya
Sağlık
Spor
Güncel
Yemek Tarifleri
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bölgesel
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Güncel
  • Iğdır Haberleri
  • Sağlık
  • Son Dakika
  • Spor
  • Türkiye
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.