Kahramanmaraş, Türkiye - 6 Şubat depremlerinin ardından altyapısında büyük hasar meydana gelen Kahramanmaraş, yaralarını sarmak için kapsamlı bir altyapı seferberliği başlattı. Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde ve Cumhurbaşkanlığı'nın desteğiyle yürütülen çalışmalar sayesinde, deprem sonrası yüzde 70'lere ulaşan su kaybı oranı yüzde 60 seviyelerine geriledi. Belediyenin hedefi, iki yıl içerisinde şehirdeki altyapının yüzde 60'ını yenilemek.
Toplamda 200 milyon euro yatırım öngörülen proje kapsamında, 671 kilometre içme suyu hattı, 590 kilometre kanalizasyon hattı ve 61 kilometre yağmursuyu hattı döşenecek. Ayrıca, şehre 21 adet yeni içme suyu deposu kazandırılacak. Çalışmalar sadece şehir merkeziyle sınırlı kalmayacak; Elbistan, Pazarcık, Türkoğlu, Çağlayancerit, Andırın, Göksun ve kırsal mahallelerde de eş zamanlı olarak büyük bir altyapı hamlesi yürütülecek.
"Gelecek Nesillerin İhtiyaçlarını Karşılayacak Bir Altyapı İnşa Ediyoruz"
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, yapılan çalışmaların sadece bugünün değil, gelecek nesillerin de ihtiyaçlarını karşılayacak bir altyapı inşa etme vizyonunu taşıdığını vurguladı. Başkan Görgel, "Altyapımız, depremde büyük hasar gördü. Sudaki kayıp oranı yüzde 70'lere ulaştı. Büyükşehir Belediyesi olarak kapsamlı bir altyapı seferberliği başlattık. Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde sağlanan finansman desteğiyle iki yıllık bir plan hazırladık. Bu süreçte altyapının yüzde 60'ını yenilemeyi hedefliyoruz. Şu anda çalışmaların yüzde 35'i tamamlandı, sudaki kayıp oranı ise yüzde 60 seviyelerine düştü. Gerçekleştirilecek altyapı yatırımlarıyla içme suyunda yüzde 50, kanalizasyonda yüzde 45, yağmur suyunda ise yüzde 40'lık bir yenileme hedefliyoruz. Proje çerçevesinde 671 kilometre içme suyu hattı, 590 kilometre kanalizasyon hattı, 61 kilometre yağmursuyu hattı ve 21 içme suyu deposu inşa edilecek. Projenin toplam yatırım bedeli ise 200 milyon euro" şeklinde konuştu.
İlçelerde de Kapsamlı Çalışmalar Sürüyor
Başkan Görgel, ilçe merkezleri ve kırsal mahallelerde yürütülen altyapı çalışmalarına da değindi. Elbistan'da 227 km içme suyu, 141 km kanalizasyon, 41 km yağmursuyu hattı ve 5 içme suyu deposunun inşa çalışmalarının sürdüğünü belirten Görgel, bu yatırımların toplam tutarının 65 milyon euro olduğunu ifade etti. Ayrıca, Elbistan'da 23 km kanalizasyon kolektör hattı için 10 milyon euroluk ek yatırım yapıldığını kaydetti.
Pazarcık'ta ise 12 km içme suyu hattı, 2 depo, 1 arıtma tesisi ile 120 km kanalizasyon ve 18 km yağmursuyu hattı inşa edildiğini ve bu çalışmaların 711 milyon lira yatırım bedeline sahip olduğunu dile getirdi. Türkoğlu-Kılılı kolektör hattı yapım işinde sona gelindiğini, burada 2 adet terfi merkezi ve kanalizasyon hattı kazandırıldığını aktardı. Çağlayancerit Helete İçme suyu ve Kanalizasyon projesinin başladığını, bu projenin 45 kilometre içme suyu hattı, 31 kilometre kanalizasyon hattı ve 1 adet içme suyu deposunu içerdiğini söyledi. Andırın İçme Suyu İsale Hattı projesinin ihalesinin yapıldığını ve yakında inşasına başlanacağını, bu projenin 18 kilometre içme suyu isale hattı ve 1 adet depoyu kapsadığını belirtti. Göksun Karapınar İsale Hattı projesinin ise ihale hazırlıklarının sürdüğünü ve 65 kilometre içme suyu isale hattı ile 13 adet içme suyu deposunu kapsayan bu yatırımın 250 milyon lira değerinde olduğunu ifade etti.
Yeni Yerleşim Alanlarının Altyapısı da Hazırlanıyor
Başkan Görgel, 6 Şubat depremlerinin ardından şehre kazandırılan yeni yerleşim alanlarının altyapı ihtiyaçlarının da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ iş birliğiyle karşılandığını müjdeledi. Bu kapsamda 360 rezerv alanın altyapı projelerinin hazırlandığını, 198 rezerv alanda projelerin tamamlandığını ve diğer alanlarda yapım ve ihale süreçlerinin devam ettiğini aktardı.
Kırsal mahallelerde de altyapı yatırımlarının sürdüğünü belirten Başkan Görgel, Ayranpınarı İsale Hattı'nın ihalesinin 21 Nisan'da yapılacağını ve proje kapsamında bölgeye 65 kilometre içme suyu isale hattı ile 5 adet depo kazandırılacağını söyledi. Ilıca bölgesindeki 5 mahalleyi kapsayan Ilıca Merkez içme suyu, kanalizasyon ve yağmursuyu projesinin ihalesinin de 21 Nisan'da gerçekleştirileceğini, bu projeyle 29 kilometre içme suyu hattı, 30 kilometre kanalizasyon ve yağmursuyu hattı inşa edileceğini kaydetti. Kale içme suyu, kanalizasyon ve yağmursuyu ve atık su arıtma tesisi projesinin çalışmalarına başlandığını ve 1 ay içerisinde ihalesinin yapılacağını, bu projenin 50 kilometre içme suyu hattı, 50 kilometre kanalizasyon hattı, 15 kilometre yağmursuyu hattı ve 1 adet atık su arıtma tesisini kapsadığını ifade etti.
Başkan Görgel, sözlerini "Yaptığımız ve yapacağımız yatırımlarla Kahramanmaraş'ımız, Türkiye'de en modern ve sağlam altyapıya sahip şehirlerden biri olacak. Sadece bugünün değil, gelecek nesillerin de ihtiyaçlarını karşılayacak bir altyapıyı kurmak için kararlılıkla çalışıyoruz" ifadeleriyle tamamladı.
İHA