İstanbul'da son zamanlarda artan hava kirliliği, uzmanları harekete geçirdi. Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, hava kirliliğinin kalp ve akciğer sağlığını ciddi şekilde etkilediğini ve ölümlere yol açabileceğini vurguladı.
Hava Kirliliği ve Sağlığımız
Prof. Dr. Akkoyunlu, hava kirliliğinin günümüzde insan sağlığını tehdit eden en önemli çevresel sorunlardan biri olduğunu belirterek, "Ortalama bir erişkinin dakikada 5 litre hava soluduğunu ve bu durumun akciğerlerimizi sürekli olarak kirli havaya maruz bıraktığını" ifade etti. Özellikle sabah erken ve akşam geç saatlerde egzoz dumanlarının yoğunlaştığını, bu kirleticiler arasında partiküler maddeler, nitrozoaminler ve kanserojen bileşiklerin bulunduğunu vurguladı.
Hava Kirliliğinin Etkileri
Prof. Dr. Akkoyunlu, hava kirliliğinin astım ve KOAH gibi hastalıkları tetiklediğini, kalp yetmezliği olan bireylerde ise durumu ağırlaştırdığını söyledi. "Hava kirliliği, belli mevsimlerde ve saatlerde çok daha yoğun bir şekilde ortaya çıkıyor" diyen Akkoyunlu, yüksek basıncın varlığı, rüzgarın azlığı, yağışların azlığı gibi sebeplerle özellikle mesai saatleri başlarken ve biterken egzoz dumanlarının çok daha yoğun olduğunu belirtti. Bu dumanların içerisinde partiküler madde, nitrozoaminler ve kanserojen bileşiklerin bulunduğunu ve bunların akciğerlere zarar verdiğini söyledi.
"Ölüme Yol Açabilir"
Hava kirliliğinin kalp ve akciğer sağlığını ciddi şekilde etkilediğini ve ölümlere yol açabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Akkoyunlu, İngiltere'deki 1960'lardaki "smog" olayını örnek göstererek, "Bu olaydan sonra, hava kirliliği üzerine çalışmalar yoğunlaştı ve insan sağlığını en fazla etkileyen faktörlerden birinin, özellikle kış döneminde, hava kirliliği olduğu görüldü" dedi. Grip mevsiminde hava kirliliği fazla olduğunda grip enfeksiyonlarına neden olan mikropların havada daha uzun süre kalıp, kirliliğe neden olan maddelere tutunarak daha fazla enfeksiyon yapabilme potansiyeline sahip olduğunu belirtti.
Uzun Dönem Etkileri
Hava kirliliğine uzun dönem maruz kalındığında KOAH, kanser, kalp krizleri ve damar tıkanıklıkları gibi ciddi sağlık problemleri oluşabileceğini söyleyen Prof. Dr. Akkoyunlu, "Uzun dönem etkilerine baktığımızda, bu iritanların çoğu, alevlenmenin ötesinde KOAH'a doğru götüren, KOAH'ın tetiğini çeken, KOAH oluşmasını sağlayan, yani geri dönüşümü olmayan hava yolu darlığına neden olan yıkıma yol açıyor" dedi. Kanser ve damar tıkanıklıklarına da yol açabileceğini ekledi.
Korunma Yolları
Hava kirliliğinden korunma yöntemlerine de değinen Prof. Dr. Akkoyunlu, "Hava kirliliği varsa, sabah erken saatlerde, akşam geç saatlerde, yüksek basınca bağlı olarak rüzgarın olmadığı ve kirliliğin nemle beraber çoğaldığı durumlarda, bunlar geçici sürelerdir veya belli bölgelere mahsus olan durumlardır, bu zamanlarda mümkünse dışarı çıkmamaya çalışıyoruz" dedi. Dışarı çıkmak zorundaysanız maske takmanızı öneriyoruz" diye ekledi. Egzersiz yapmamayı ve mümkünse dışarı çıkmamayı önerdi.
İHA