Iğdır Üniversitesi Anlaşmazlık Çözümü ve Birlikte Yaşama Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi (ANLAŞMER) koordinasyonunda düzenlenen panelde, Türkiye ve İran'da gençlerin yaşadığı psikolojik sorunlar ele alındı.
Karaağaç Kampüsü 15 Temmuz Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen etkinliğe Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Çelebi'nin yanı sıra akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Panelde konuşmacı olarak yer alan ANLAŞMER Müdürü Doç. Dr. Sait Yıldırım ve İran Tebriz Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Gör. Mustafa Zarean, gençlerin psikolojik sorunlarının nedenleri, etkileri ve çözüm önerileri üzerine değerlendirmelerde bulundu.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Çelebi yaptığı konuşmada, psikolojik ve sosyolojik problemlerin üstesinden gelebilmek için insanın kendini iyi tanımasının önemine vurgu yaptı. Çelebi, "Dünya kainatta bir nokta, insanda dünyada bir nokta gibidir. Kainat hayata hizmet edecek şekilde tasarlanmıştır. Diğer hayat sahipleri arasında en nitelikli hayatı insan yaşamaktadır. Akıl, hür irade, sevgi, merhamet, merak, endişe vs gibi donanımları olan insan, aklını ve hür iradesini istikametli bir şeklide kullanmazsa perişan olur. Bizi bizden daha iyi bilen bize bizden daha merhametli olan Yaratıcı'yı tanımak, birçok psikolojik ve sosyolojik problemi çözmemize yardımcı olacaktır." diyerek dinin hayatın kendisi olduğunu ve doğru bir şekilde yaşamanın önemini belirtti.
Panelde ele alınan başlıca konular arasında:
- Gençlerin yaşadığı ortak ve farklı psikolojik sorunlar
- Kültürel ve sosyal faktörlerin gençlerin psikolojisi üzerindeki etkileri
- Psikolojik sorunların erken teşhisi ve tedavisi
- Aile, okul ve toplumun gençlerin psikolojik sağlığına katkıları
- Türkiye ve İran'daki gençlik politikaları ve uygulamaları
Panelin sonuç bölümünde, katılımcılar tarafından sorulan sorulara cevap verilerek etkinlik sonlandırıldı.
HABER MERKEZİ