Girne ve Kilitkaya'da bu hafta meydana gelen iki ayrı trafik kazası, kalp rahatsızlıklarının ani ölümlere yol açabileceği gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi. Polis Basın Subaylığı'nın otopsi raporları, her iki kazanın da kalp rahatsızlıklarıyla bağlantılı olduğunu ortaya koydu. Bu durum, kalp ve damar hastalıklarına bağlı ani ölümleri yeniden gündeme getirdi.
Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamza Duygu, toplumun büyük bir kısmının, önceden hiçbir belirti vermeyen ve ani ölümlere neden olan kalp hastalıklarından habersiz olduğuna dikkat çekti. Kuzey Kıbrıs'ta en sık karşılaşılan ölüm nedenleri arasında kalp damar hastalıklarının ilk sırada olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Duygu, son yıllarda, tanısı konulmuş hiçbir hastalığı bulunmayan kişilerde görülen ani ölümlerin sıklığının arttığı uyarısında bulundu.
Ani Kardiyak Ölüm Nedir?
Şikayetlerin başlamasının kısa bir süre ardından kalp durmasına bağlı olarak oluşan ölümler, "Ani Kardiyak Ölüm" olarak tanımlanıyor. Prof. Dr. Hamza Duygu, bu durumun sıklıkla öldürücü ritim bozukluklarının ortaya çıkmasıyla gerçekleştiğini belirterek, ölümün en az 1 veya 2 saat içerisinde gerçekleşmesinin nedeninin genellikle aritmi sorununa bağlı olduğunu söylüyor. Prof. Dr. Duygu, uzun saatler içerisinde oluşan ölümlerde ise kalp fonksiyonunun bozulduğuna ve kalpte pompa yetersizliğinin yaşandığına dikkat çekiyor.
Kalp Check-Up'ının Önemi
Ani kardiyak ölümün başlıca nedeninin kalp damar tıkanıklığı nedeniyle gelişen kalp krizi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hamza Duygu, ölüme genellikle kalp krizi sırasında gelişen kalp ritmi bozukluğunun neden olduğunu belirtti. Prof. Dr. Hamza Duygu, 30 yaşın üzerindeki herkesin, yılda bir kez düzenli olarak kalp sağlığı taramasından geçmesi gerektiğini vurguladı.
Risk Faktörleri ve Belirtiler
Prof. Dr. Hamza Duygu, koroner arter hastalığı riskini artıran hipertansiyon, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, sigara kullanımı ve aile öyküsü gibi durumların, ani kardiyak ölüm için de risk faktörleri olduğunu belirtti. Ani kardiyak semptom gelişmeden önce en sık görülen belirtilerin nefes darlığı, çarpıntı, gözlerde kararma, fenalık hissi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hamza Duygu, bazen hiçbir belirti vermeden de aniden kalbin durabileceğini ifade etti.
Ailesel Geçişli Hastalıklar ve Düzenli Kontroller
Özellikle ailesinde ani ölüm görülen kişilerin dikkatli olması gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Hamza Duygu, yaptıkları iş nedeniyle büyük sorumluluk taşıyan pilot, şoför, emniyet görevlisi ve sporcuların düzenli olarak ayrıntılı kalp sağlığı tarama programından geçmesi gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Duygu, kalp damar tıkanıklığı, aort damarda genişleme, ritim bozukluğu, kalp yetmezliği, doğuştan kalp hastalığı gibi ani ölüme eğilim oluşturan durumların tespit edilerek, erken tanı ile ani kalp ölümünün önlenebileceğini ifade etti.
İHA