Gaziantep'te sedef kakma kursuna katılan kadınlar, yüzyıllardır süregelen bu geleneksel el sanatını yaşatmak için büyük bir özveriyle çalışıyor. Şahinbey Belediyesi'nin destekleriyle açılan kurslarda, kadınlar hünerli elleriyle birbirinden güzel ahşap işlemeler yaparak hem meslek öğreniyor hem de unutulmaya yüz tutmuş bu sanata yeniden hayat veriyor.
Türkiye'de patentini Gaziantep'in elinde bulundurduğu sedef kakma işlemeciliği, geçmişi Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine kadar uzanan köklü bir sanat dalı. Şahinbey Belediyesi'ne ait Hasan Güzel Gençlik Merkezi'nde açılan sedef kakma kursu, her yaştan kadının ilgisini çekiyor. Son beş yılda 300 kursiyere bu zanaatı öğreten merkezde, tüm sedef malzemeleri belediye tarafından karşılanıyor.
Kursiyerler, öncelikle doğrama makinelerinde ahşaba şekil veriyor. Ardından çekiç ve tel yardımıyla ahşap yüzeylere çeşitli figürler çiziyorlar. Son aşamada ise bu figürlerin içini küçük deniz kabuğu parçaları olan sedeflerle doldurarak çeyiz sandığı, el aynası, hediye sandığı gibi birbirinden özel ürünler ortaya çıkarıyorlar. Zahmetli ve büyük emek gerektiren bu sanat sayesinde kadınlar, hem sevdiklerine hediye edebilecekleri el emeği ürünler ortaya çıkarıyor hem de sosyal medya üzerinden satış yaparak aile ekonomilerine katkıda bulunuyorlar.
Usta Öğreticiden Tam Destek
Usta öğretici Mustafa Kaya, Şahinbey Belediyesi'nin açtığı bu kurs sayesinde kadınların hem meslek öğrendiğini hem de gelir elde ettiğini vurguladı. Ev hanımlarının boş vakitlerini değerlendirerek meslek sahibi olmalarına olanak sağladıklarını belirten Kaya, kadın kursiyerlerin sedef kakma konusunda oldukça yetenekli olduklarını ifade etti. Kaya, "Şahinbey Belediyesi ve Şahinbey Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan kursumuzda sedef kakma mesleğini sürdürmeye çalışıyoruz. Şu an kursiyerlerimizin tamamı kadınlardan oluşmaktadır. Kadınlar bu mesleği öğrenmek için daha meyilli ve kursta yaptıkları ürünleri kendileri için satabiliyorlar. Mesleğimiz Selçuklu ve Osmanlı'dan günümüze kadar gelen bir meslektir. Sedef kakma mesleği Gaziantep'in de genel kültüründe olan 2-3 meslekten biridir. Bu açıdan önemlidir. Biz bu mesleğin devam etmesi için gerek belediyemiz olsun gerek halk eğitim merkezimiz bir çaba sarf ediyoruz. İnşallah bu çabanın da meyvesini almaya çalışıyoruz. Kursiyerlerimizde mesleği öğreniyorlar. Kursiyerlerimiz kısım kısım geliyorlar ve eğitim alıyorlar. Kursiyerlerimiz yaptıkları ürünleri satıyorlar ve hediye olarak çevrelerine götürüyorlar. Mesleğimiz 15 aşamadan oluşuyor. Mesleğimiz bayağı zahmetli bir meslektir. Elimizden geldiği kadar tüm aşamalarını kursiyerlerimize öğretiyoruz. Bizden sonra bu mesleğin devam etmesi bizi için gurur kaynağıdır" dedi.
Kursiyerler Mutlu ve Umutlu
Kursiyerlerden Nurhan Yenilmez, unutulmaya yüz tutmuş bu mesleği öğrendiği için duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Bu kursa sedef kakma mesleğini öğrenmeye geliyorum. Bu meslek çok sevdiğim bir meslek. Bu merkeze 3 yıldır geliyorum. Sedef kakma kursuna da bu yıl başladım. Bu mesleği çok sevdim. Bu mesleği öğrenip aileme bütçeme katkıda bulunmak istiyorum. Bu meslek gerçekten de hayranlık veren bir meslek. Bu kursu açtığı ve bize bu imkanı verdiği için Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu'na teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Firdevs Yalçındağ ise sedef kakma ürünlerinin her zaman ilgisini çektiğini belirterek, "Bu kursta dikkatimi çekiyordu. Merak ettiğim için bu kursa geldim. Bu meleği öğrenmek istedim. İyi ki bu kursa gelmişim. Keşke daha önce bu kursa gelseydim. Daha önce farklı kurslara katıldım. O kurslarda da kendimi geliştirdim. Sedef işleme kursu da çok güzel bir kurs ve bu kursa severek geliyoruz. Bu kursta sedef işlemeciliğini öğreniyoruz. Topluma ve ailemize faydalı bir birey olmak için güzel bir kurs, bu kursa severek geldiğim için herkesin de bu kursa gelmesini isterim" diye konuştu.
Kursun en genç kursiyeri Betül Demirel de çocukluğundan beri kursa katıldığını ve kursta birbirinden güzel eserler ürettiklerini belirterek, gelecekte usta öğretici olmayı hedeflediğini kaydetti. Bu kurslar sayesinde Gaziantep'te kadınların el emeği ve sanata olan tutkusuyla sedef kakma sanatı yeniden canlanıyor ve gelecek nesillere aktarılıyor.
İHA