Batman'ın Gercüş ilçesinde görev yapan beden eğitimi öğretmeni Yalçın Yıldız, şifalı olduğuna inanılan 'yılan otu'nu toplamak için büyük bir risk aldı. Yıldız, Hasankeyf ilçesi yakınlarındaki sarp kayalıklara halat yardımıyla 400 metre inerek bu nadir bitkiyi topladı.
Halk arasında farklı isimlerle de anılan (nivik, tirşik otu, ayı kulağı, yılan yastığı, kabargan) yılan otu, yüzlerce metre yükseklikteki kayalıkların eteklerinde yetişiyor. Atalarından bu otun faydalarını öğrendiğini belirten öğretmen Yalçın Yıldız, bu değerli bitkiyi toplarken karşılaştığı zorlukları ve tehlikeleri anlattı.
Yıldız, "Bu otu toplarken çok zorluklarla ve çok tehlikeli durumlarla karşı karşıya geliyoruz. Bu ot tehlikeli yerlerde yetişiyor. Bu otun süresi ortalama üç haftadır. Üç haftadan sonra bu ot toplanmazsa kaybolup gidiyor. Biz de şu an tam vakti olduğu için bu otu toplamaya geldik" dedi.
Yılan otunun mutfakta da kullanıldığını ve birçok hastalığa şifa olduğuna inanıldığını ifade eden Yıldız, "Çok güzel yemek yapımında kullanılıyor ve bir sürü hastalıkların şifasında kullanılan bir bitkidir. Bağırsaklar, mide yanmasında, kanser hastalarında, göz hastalığında ve yaraların iyileşmesinde çok etkili bir bitki türüdür. Kızartmadan tut çorbasına kadar yapılıyor ve kurutulup daha sonra da tüketiliyor" şeklinde konuştu.
Yalçın Yıldız, bu işin uzmanlığı gerektirdiğini de vurgulayarak, "Tabii ki de bu işin eğitimini almayan kişiler bu otu toplayamaz. Çünkü çok tehlikeli yerlerde kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Bugün hemen hemen 400 metrelik kayalara halatlar yardımı ile indik ve otu topladık. Eğitim almayanlar bu işe kalkışmasın. Yılan otu bizim araştırmalarımıza göre çok faydalıdır" uyarısında bulundu.
Yıldız'ın şifa arayışı için göze aldığı bu tehlikeli yolculuk, yöre halkının geleneksel bilgilerine verdiği değeri ve doğanın sunduğu şifalı bitkilere olan inancını gözler önüne serdi.
İHA