Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Koçyiğit, Roma dönemine ait yaklaşık 2 bin yıllık geçmişe sahip Atikhisar Kalesi'nin kent turizmine kazandırılması gerektiğini vurguladı. Doç. Dr. Koçyiğit, kalenin son yangında etkilenen alanlarının onarılması ve korunarak gelecek nesillere aktarılması için somut adımlar atılması gerektiğini belirtti.
Stratejik Öneme Sahip Bir Kale
Atikhisar Kalesi'nin, antik dönemde Troas ve Mysia bölgelerini birbirine bağlayan önemli yollar üzerinde bir kontrol merkezi olduğunu ifade eden Doç. Dr. Koçyiğit, kalenin Bizans İmparatorluğu döneminde de stratejik bir öneme sahip olduğunu söyledi. Kale'nin Çanakkale'ye ulaşan vadileri ve yolları kontrol altında tutan bir konumda bulunduğunu belirten Koçyiğit, "Kale, Bizans döneminde önemli bir askeri alandı" dedi.
Yangın Sonrası Gözlemler ve Yapılması Gerekenler
Yakın zamanda yaşanan yangın sonrası kalenin büyük tahribat gördüğünü ancak yapılan gözlemlerde kale ve çevresinin yeniden eski haline dönmeye başladığını belirten Doç. Dr. Koçyiğit, bu durumun sevindirici olduğunu ancak daha fazlasının yapılması gerektiğini söyledi. Koçyiğit, "Kalenin korunarak gelecek kuşaklara aktarılması ve Çanakkale turizmine kazandırılması için daha somut adımlar atılması gerekiyor" dedi.
Yeni Bir Arkeolojik Destinasyon Alanı
Atikhisar Kalesi'nin Çanakkale için yeni bir arkeolojik destinasyon alanı oluşturabileceğini belirten Doç. Dr. Koçyiğit, kaleye zaman zaman piknikçilerin ve doğaseverlerin geldiğini ancak bu ziyaretlerin bilinçsizce yapıldığını ve kalenin çeşitli yapılarının zarar gördüğünü söyledi. Bu durumun hem can hem de mal güvenliği açısından tehlike arz ettiğini belirten Koçyiğit, "Bir an önce somut adımlar atılarak Atikhisar Kalesi ve çevresinde çevre düzenlemelerinin yapılması, bilgi levhalarının yerleştirilmesi ve belki de burası için bir ören yeri, sit alanı statüsü kazandırılması gerekiyor" dedi.
Atikhisar Kalesi Hakkında
Halk arasında 'Gavurhisarı' olarak da bilinen Atikhisar Kalesi, Çanakkale merkeze 6 kilometre uzaklıkta, Çanakkale-Çan yolu üzerinde bulunuyor. 40 metre yükseklikteki bir ana kaya üzerine inşa edilen kale, iki bölümden oluşuyor. Kale içinde ve eteklerinde MÖ 6. yüzyıldan başlayarak MS 10. yüzyıla kadar kesintisiz bir iskân olduğu biliniyor.
İHA