Amasya'da kadınların el emeğiyle hazırladığı, yapımında "kül" kullanılan geleneksel baklava, 2 asırlık tarifiyle yeniden gün yüzüne çıktı. Hamuruna katılan küllü su, bu eşsiz tatlıya gevreklik kazandırıyor.
Külün Sırrı
Odun ateşinin külünü özenle eleyen Amasyalı kadınlar, bu külü suyla karıştırıp birkaç gün dinlendiriyor. Elde edilen küllü su, baklava hamurunun yapımında kullanılıyor. 200 yılı aşkın süredir uygulanan bu geleneksel yöntemin, baklavaya eşsiz bir gevreklik ve lezzet kattığı belirtiliyor.
Kaybolmaya Yüz Tutan Lezzet Yeniden Hayat Buldu
Kaybolmaya yüz tutmuş bu özel tatlıyı yeniden canlandıran Amasya Misket Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Şükran Bozkurt, "Hazırlanışı diğer baklavalarla hemen hemen aynı gibi. Tek farkı suyuna kül ekliyoruz. Bununla birlikte bol cevizli, tereyağlı muhteşem bir lezzet ortaya çıkıyor" dedi. Küllü baklavanın, özellikle Ramazan ayında yoğun ilgi gördüğü ve satışların yüz güldürdüğü belirtildi.
Ustalarından Küllü Baklava Tarifi
95 yaşındaki annesinden küllü baklava yapımını öğrenen Fatma Hatipoğlu, "Küllü suyla çamaşır da yıkanırdı, baklavaya da katılırdı. Küllü su tatlıya gevreklik kazandırıyor. Hamuru pişince kıtır kıtır oluyor" diyerek bu geleneğin önemini vurguladı.
Canan Öztürk ise küllü baklavayı limon suyu, süt ve yoğurt katmadan hazırladıklarını, müşterilerden gelen talep üzerine küllü suyu diğer tatlıların yapımında da kullanmaya başladıklarını belirtti.
Amasya'nın Gururu
Amasya'nın bu eşsiz lezzeti, hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Küllü baklava, Amasya'nın kültürel mirasının önemli bir parçası olarak gelecek nesillere aktarılmaya devam ediyor.
İHA