Manisa'nın Alaşehir ilçesinde, geleneksel olarak erkeklerin işi olarak bilinen bağ budama işine kadınlar da el attı. "Altın Makas Kızlar Grubu" adıyla bir araya gelen 16 kadın, bu yıl yaklaşık bin dönümlük bağ alanında budama çalışması yaparak hem aile ekonomilerine katkı sağladı hem de erkek egemen bir sektörde kendilerini kanıtladı.
"Altın Makas Kızlar Grubu"nun Doğuşu ve Başarısı
Alaşehir'e bağlı Yeşilyurt Mahallesi'nde Dayıbaşı Sultan Günay tarafından kurulan ve zamanla 16 kişiye ulaşan kadın bağ budama ekibi, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi. Erkeklerin işi olarak bilinen bağ budama işini başarıyla yapan kadınların bu başarısı, Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Özer Demir'in de dikkatini çekti. Demir, "Altın Makas Kızlar Grubu"nu ziyaret ederek kadınlara destek verdi ve onlara baklava ikram etti.
Kadın Budamacıların Azmi ve Ekonomik Katkısı
Altın Makas Kızlar Grubu üyeleri, budama kurslarına katılarak sertifika aldıklarını ve erkeklerin işi olarak bilinen budama işini kadınların da yapabileceğini gösterdiklerini ifade ettiler. Bu iş sayesinde evlerine ekonomik destek sağladıklarını ve çocuklarını okuttuklarını belirten kadınlar, erkek egemen bir sektörde kendilerini ispatlamanın gururunu yaşıyorlar. Günlük 1200 TL yevmiye alan kadın budamacılar, aile bütçelerine önemli bir katkı sağlıyor.
Dayıbaşı Sultan Günay'ın Öncülüğü ve Liderliği
Alaşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından açılan Budama Kursu'na katılarak budama sertifikası alan ve sertifikalı bir budama ustası olan Dayıbaşı Sultan Günay, "Bu işe 5-6 kişiyle başladık. Bugün itibariyle 15-16 kişi olduk. Bu yıl bin dönüme yakın bağ budaması yaptık. Yağışlardan dolayı bu yıl 48 gündür budama yapıyoruz. Arkadaşlarım Allah razı olsun benim arkamda durdular. Bağ sahipleri bekliyorlar, biz de sıraya koyarak bağları buduyoruz. Ben budamayı babamdan öğrendim. Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Özer Demir bugün bize bir sürpriz yaptı. Bizi ziyaret etti. Başkanımıza bizi ziyaret ettiği için tatlı ikramında bulunduğu için teşekkür ederiz. Çok mutlu olduk" dedi.
Ziraat Odası Başkanı Özer Demir'den Tam Destek
Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Özer Demir, "Alaşehir'in Yeşilyurt Mahallesinde Sultan Günay ablamızı ekibiyle beraber ziyaret ettik. Görüyoruz ki kadınlarımız erkeklerin seviyesine geldi. Aslında budak işi erkek işidir. Kadınlarımız bağlarda sadece ip bağlama yapar. Artık kadınlarımızı bağ budarken görmek bizim için gerçekten bir iftihar kaynağıdır. Kendilerini, ailelerine, evlerine bu şekilde katkı sağladıkları için tebrik ediyorum. Kadınlarımız artık bağlarda traktör kullanabiliyor, bağlarda ilaç atabiliyorlar, ızgara çekerken görebiliyoruz. Bu günde budak yaparken gördük. Bu her yerde rastlayabileceğimiz bir şey değil. Bunu Yeşilyurt Mahallesi kadınlarının bir marifeti olarak düşünüyorum. Bundan sonra bu bir örnek oluşturacak ve başka köylerde de görebiliriz" diye konuştu.
Budanan Odunlar Yakacak Olarak Değerlendiriliyor
Bağ budama sonucunda kesilen odunlar traktörle toplanarak evlerde yakacak olarak kullanılıyor. Budama ile kesilen asma kütükleri de toplanarak evlerde soba, kalorifer ve diğer ihtiyaçların karşılanmasında değerlendiriliyor.
Alaşehir'in Kadın Budamacıları Türkiye'ye Örnek Oluyor
Manisa'nın Alaşehir ilçesindeki bu örnek olay, kadınların azmi ve başarısıyla erkek egemen bir sektörde bile neler başarabileceğini gösteriyor. "Altın Makas Kızlar Grubu"nun başarısı, diğer kadınlara da ilham kaynağı oluyor ve kadınların iş hayatında daha fazla yer alması gerektiği konusunda farkındalık yaratıyor.
İHA