Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'nin hayata geçirdiği yüzme eğitimi projesi, engelli bireylerin yaşamlarına dokunarak onları hem rehabilite ediyor hem de sporda başarılı bireyler olarak yetiştiriyor. Üniversite bünyesindeki yüzme havuzunda gerçekleştirilen eğitimler, çocukların sosyal hayata aktif katılımını sağlarken, yetenekli olanlar için profesyonel sporculuk yolunu açıyor.
Üniversiteden Tam Destek
Proje kapsamında, engelli çocukların ulaşım ve ekipman ihtiyaçları Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi tarafından karşılanıyor. Eğitimler ise alanında uzman antrenörler ve üniversitenin Antrenörlük Bölümü öğrencileri tarafından birebir ilgiyle yürütülüyor. Bu sayede çocuklar, hem fiziksel gelişimlerini destekleyen bir aktiviteyle buluşuyor hem de kendilerine özel ilgi gösteren eğitmenler sayesinde motivasyonlarını artırıyor.
"Bedensel Engelli Bireylere Örnek Olacağım"
Projenin en güzel örneklerinden biri de Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi öğrencisi ve bedensel engelli birey Yusuf İncekaya. Yüzme sporunun kendisi için büyük bir tutku olduğunu ifade eden 18 yaşındaki İncekaya, aynı zamanda üniversitenin yüzme takımında yer alıyor ve para atıcılık branşında da önemli başarılar elde etmiş durumda. Bugüne kadar birçok Türkiye birinciliği bulunan İncekaya, haftanın altı günü yüzme havuzunda antrenman yaparak hem akademik hayatında hem de sporda zirveye ulaşmayı hedefliyor. İncekaya, "Öncelikli hedefim, eğitim aldığım alanda en iyi olmak. Bunun yanı sıra yüzme branşında da bedensel engelli bireylere örnek olmak istiyorum" şeklinde konuştu.
Sosyal Hayata Katılımın Önemi Vurgulanıyor
Projede aktif rol alan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Antrenörlük Bölümü dördüncü sınıf öğrencisi Arjin Yıldız, engelli bireylere yüzme eğitimi vermenin önemine dikkat çekerek, "Burada özel bireylere yüzme eğitimi veriyoruz. Bu eğitimler, onların sosyal hayata daha fazla katılım sağlaması açısından büyük önem taşıyor. Hafta sonları özel bireyler için düzenlediğimiz seanslarda bire bir ilgilenerek onların gelişimlerine katkı sunuyoruz. Programımıza bedensel ve zihinsel engelli bireyler de dahil ediliyor ve eğitim sürecini onların ihtiyaçlarına göre şekillendiriyoruz. Başlangıçta suya karşı korku yaşayan çocuklar, zamanla bu korkularını yenerek yüzmeyi öğreniyor. Bugün çoğu çocuk, suyla barışık bir şekilde yüzebiliyor" ifadelerini kullandı.
Hedef: Uluslararası Başarı
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Baykal Karataş ise projenin hedefleri hakkında bilgi verdi. Amaçlarının sadece yüzme eğitimi vermek olmadığını vurgulayan Karataş, "Yüzme eğitimleri sadece bir spor faaliyeti değil, aynı zamanda çocuklarımızın dezavantajlarını avantaja çevirmek, onları rehabilite etmek ve gelecekte profesyonel bir spor kariyerine yönlendirmek için büyük bir fırsat sunuyor. Eğer yetenekli çocuklarımız varsa, onları ulusal ve uluslararası müsabakalara hazırlıyoruz. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörlüğü'nün desteğiyle, sporcularımızın ulaşım ve yüzme malzemeleri gibi temel ihtiyaçları karşılanıyor. Eğitimlerde haftada iki gün temel yüzme eğitimi veriliyor. Yeteneği keşfedilen çocuklar ise haftada 6 gün antrenman yaparak profesyonel seviyeye ulaştırılmaya çalışılıyor. Yusuf İncekaya gibi sporcularımızı 2028 Los Angeles Paralimpik Oyunları'nda Türkiye'yi temsil edecek seviyeye taşımayı hedefliyoruz" dedi.
Doç. Dr. Karataş ayrıca, yüzmede başarılı olamayan çocukları da spordan uzaklaştırmadıklarını, onları para masa tenisi, para atletizm, para atıcılık gibi farklı branşlara yönlendirerek kendilerini geliştirebilecekleri alanlar sunduklarını belirtti. Bu kapsamlı proje, Ağrı'daki özel bireyler için yeni bir umut kaynağı olurken, şehrin spor alanındaki gelişimine de önemli katkılar sunmaya devam ediyor.
İHA