Karaman'da yaşayan 62 yaşındaki Yusuf Girgin, 50 yıldır 9 metrekarelik dükkanında ayakkabı tamirciliği yapıyor. Çocukluk hayalini gerçekleştiren Girgin, bu meslek sayesinde hem çocuklarını okuttu hem de geçimini sağladı. Ancak şimdi mesleği devam ettirecek çırak bulamamaktan dertli.
Çocukluk Hayalinden Geçim Kaynağına
Yusuf Usta, Karaman'da doğup büyüdüğünü ve çocukluk yıllarında balıklı şeker, simit sattığını anlatıyor. 1975 yılında bir amcanın vesilesiyle ayakkabıcılık mesleğine adım atan Girgin, o günden bu yana işini severek yapıyor. "Bu meslek çocukluk hayalimdi" diyen Girgin, zamanla kendini geliştirerek mesleğinde ustalaşmış.
Çocuklarını Okuttu, Mesleği Yaşatacak Çırak Bulamıyor
Ayakkabı tamirciliğinden elde ettiği gelirle çocuklarını okutan Yusuf Usta, 2 çocuğunu da memur yapmış. 50 yıldır aynı dükkanda çalışan Girgin, şimdi mesleği devam ettirecek çırak bulamamaktan yakınıyor. "Ayakkabı tamirciliği mesleğinde çırak bulma ihtimalimiz kesinlikle yok" diyen Girgin, gençlerin bu mesleği beğenmediğini ve berberliğe yöneldiğini söylüyor.
Pahalılık Tamire İlgiyi Artırdı
Girgin, pahalılık ve alım gücünün azalmasıyla ayakkabı tamirine olan ilginin arttığını belirtiyor. Vatandaşların artık yeni ayakkabı almak yerine eskilerini tamir ettirdiğini ifade eden Girgin, "Bir çift ayakkabı alan vatandaş, ayakkabısını yaptırıyor ve 2-3 sene o ayakkabıyla idare ediyor" diyor.
İHA