Erzurum Müzesi'nde sergilenen yaklaşık 2 bin 500 yıllık olduğu tahmin edilen 'Taş Baba' heykeli, ziyaretçilerin büyük ilgisini çekmeye devam ediyor.
2020 yılında Erzurum'un Şenkaya ilçesi Ormanlı Mahallesi'nde çiftçi Aytaç Alver tarafından hayvanlarını otlatırken fark edilen 123 santimetre uzunluğunda ve 45 santimetre çapındaki 'Taş Baba' heykeli, Kıpçaklar dönemine ait olduğu düşünülüyor. Üzerindeki motifleri fark eden Alver'in ihbarı üzerine Müze Müdürlüğü görevlileri tarafından yapılan incelemeler sonucunda heykelin yaklaşık 2 bin 500 yıllık olduğu belirlendi.
Arkeologlar tarafından detaylı olarak incelenen 'Taş Baba' heykeli, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Erzurum Müzesi'nde özel bir alanda sergilenmeye başlandı.
Binlerce Yıllık Mezar Taşı Geleneği
Taş babaların (taş ataları), binlerce yıl boyunca özellikle bozkırlarda soylular için yaygın bir mezar türü olan 'kurgan'ların üzerine dikilen, ölen kişiyi temsil eden kabaca insan biçimli heykeller olduğu biliniyor. Kurganlarda genellikle ahşaptan yapılan gömü odasının üzerine taş ve topraktan bir tepe yükseltilir ve bu tepenin üzerine de 'Taş Baba' heykelleri yerleştirilirdi.
Erzurum'un Ünik Eserlerinden
Erzurum Müzesi'nde sergilenen 'Taş Baba' heykeli, elinde bir kase tutarken ve belinde sıralı 4 kemerle betimleniyor. Bulunduktan sonra titizlikle bakım, restorasyon ve konservasyon çalışmaları yapılan 1 metre 23 santimetre uzunluğunda ve 47 santimetre genişliğindeki heykelin yüz kısmı, elleri ve kemerinde işlemeli motifler bulunuyor. Müze yetkilileri, 'Taş Baba' heykelinin müzenin ve Türkiye'nin eşsiz (ünik) eserlerinden biri olduğunu ifade ediyor. Tarihi ve kültürel önemiyle dikkat çeken heykel, Erzurum'a gelen ziyaretçilerin mutlaka görmesi gereken eserler arasında yer alıyor.
İHA